Malmöperspektiv - med fokus på ansvar och frihet

fredag, januari 07, 2005

Integrationsproblem? Javisst –men när vi själva vill!

Att den svenska skolan inte fungerar är vida känt. Detta faktum har kanske bidragit till att allt fler arabiska föräldrar utnyttjar möjligheten att låta sina barn gå i muslimska skolor i sina hemländer (de som de har flytt från). Även här erbjuder Sverige makalösa möjligheter; barnen kan bo hos släktingar i hemlandet med bibehållna barnbidrag, flerbarnstillägg, bidragsförskott, bostadsbidrag m.m…. Dessutom kan mamman följa med och bo med barnen i sex månader i hemlandet. Det finns dock ett krav(!) om de vill behålla alla sina bidrag från de svenska skattebetalarna! Barnen måste komma till Sverige på sommarlovet!

Nu har det visat sig att det inte är så lätt att kontrollera om barnen kommer hem på sommarlovet, folk på de svenska bidragsmyndigheterna är redan överhopade med arbete. Det är kanske inte ens möjligt att kontrollera om mamman återvänder efter sex månader eller var pappan finns. När de svenska bidragsmyndigheterna söker föräldrarna är de inte alltid anträffbara. De har ju rätt att tillfälligt besöka sina barn. Folket som bor i deras svenska lägenhet är kanske bara tillfälliga inneboende??? De svenska myndigheterna kan tillfälligt strypa bidragen men måste sedan betala bidragen retroaktivt sedan föräldrarna har dykt upp i landet.

Systemet med att barnen går i muslimska skolor i arabvärlden befrämjar knappast deras integration i Sverige. Å andra sidan är det ganska lockande att kanske ha 30-50000 kr i svenska bidragspengar per månad(!!!) i ett land där kanske många arbetare tjänar några tusenlappar per år. Bidragssverige är fantastiskt! Tack Mona!

Etiketter: ,


Pusha