Malmöperspektiv - med fokus på ansvar och frihet

tisdag, mars 03, 2015

Den "demokratiska värdegrunden" har inget med demokrati att göra

Lars Berns blogg Anthropocene tillhör definitivt Sveriges mest skarpsinniga och läsvärda. Bloggen är fylld med sakliga och väl underbyggda artiklar, skrivna av sakkunniga och orädda debattörer.

Under rubriken Blir den tysta statskuppen slutet för folkstyret? skriver Lars Bern bl.a. om hur de etablerade medierna har förvandlats till makthavarns megafoner och hur den fria akademiska forskningen med oavsättliga professorer har ersatts med politiskt styrda anslag och en anslagsjagande och politikerfjäskande forskarkader.

Han inleder med det politiska förfallet:

 "Jag har tidigare skrivit om hur de politiska partierna i Sverige gradvis förvandlats från folkrörelser till exklusiva yrkesföreningar för den nya politiska yrkesklassen. Denna klass består av karriärister som i stort sett saknar yrkeserfarenhet och någon betydande bildning. Journalisten Anders Isacsson döpte dem en gång mycket riktigt till den politiska adelsklassen, som likt den gamla adeln skaffade sig toppositioner i samhället utan andra meriter än sin klasstillhörighet.

På femtio år har partierna gjort sig av med nästan alla sina medlemmar och verksamheten har gått över från medlemsavgifter till att finansieras med skattepengar. Konsekvensen av den här utvecklingen är att den tidigare folkligt förankrade idédebatt som formade partipolitiken har tystnat. De partiaktiva ser mest politiken som en enkel karriärväg till feta skattefinansierade maktpositioner. I den här miljön gäller det att minimera riskerna som skulle uppstå om man tillät vanligt folk att påverka politiken. De politiska adelsmännen har numer starkare gemensamma intressen över partigränserna att bevaka, än de intressen som är folkets."

Lars Bern avslutar sin artikel med frågan "Finns det kanske hopp för vår demokrati?"

Man hoppas naturligtvis, men kanske hade USA:s andre president och en av författarna till USA:s självständighetsförklaring, John Adams, rätt när han skrev:
 “Democracy never lasts long. It soon wastes, exhausts and murders itself. There was never a democracy that did not commit suicide.” 
(Brev till John Taylor, 1814).

Han konstaterade också, vilket är synnerligen aktuellt nu när föreläsningar och meningsyttringar stoppas med hot och våld:

“Liberty, once lost, is lost forever.” 
(Brev till Abigail Adams, 1775)

Läs hela Lars Berns artikel: Blir den tysta statskuppen slutet för folkstyret?

Etiketter: ,


Pusha