Malmöperspektiv - med fokus på ansvar och frihet

måndag, februari 22, 2016

Adonis: “Islam kan inte reformeras”

Intressant intervju i Die Welt med den syriska poeten Adonis. Han anses av många vara världens främste nu levande arabiskspråkige poet.
Läs Avpixlat, som återger delar av intervjun på svenska, skriver bl.a:

"Den syriske poeten Ali Ahmad Said Asbar, mest känd under sin pseudonym Adonis, riktar i en skarp kritik mot hela den muslimska världen, som enligt hans åsikt präglas av intellektuell stagnation och religiös dogmatism. “Araberna kommer att leva vidare, men de kommer inte att bidra till att göra världen bättre“, säger den Nobelpristippade författaren bland annat."
...
" – Araberna har inte längre någon kreativ kraft. Islam bidrar inte till intellektuellt liv och uppmuntrar inte till diskussion. Det saknas tänkande inom islam. Islam genererar inget tänkande, ingen konst, ingen vetenskap, inga visioner som kan förändra världen. Man är fast i upprepningar, som utgör tecken på att den arabiska kulturen nått vägs ände. Araberna kommer att leva vidare, men de kommer inte att bidra till att göra världen bättre."
 ...
"Adonis kraftfulla kritik av islam och muslimsk/arabisk kultur överensstämmer förstås mycket väl med många av de analyser som gjorts av europeiska och nordamerikanska islamkritiker. Den förtjänar dock att lyftas fram, eftersom det tenderar att uppfattas som mera trovärdigt när kritiken kommer från någon som är arabisktalande och själv vuxit upp som muslim. Dessutom kan Adonis, i kraft av sin etnicitet, knappast anklagas för att vara “rasist” när han kritiserar islam och arabvärldens stagnation."

Etiketter:


Pusha