Malmöperspektiv - med fokus på ansvar och frihet

söndag, juli 22, 2007

Muhammed utvecklade karavanplundringen

I senaste numret av Contra (nr 3) kan vi läsa om hur Muhammed satte karavanplundringen i system. Han utvecklade överfall och plundring i öknen till en sofistikerad konst. Artikeln redogör för hur kidnappning, slavhandel och mord utgjorde grunden för Muhammeds makt och spridningen av hans lära (islam).

Muhammed kunde också visa mildhet: ”Han erbjöd de besegrade att ansluta sig till islam. Bara om de inte gjorde det slog han ihjäl dem.” Artikelförfattaren C G Holm påpekar också att: ”Viktigt för att vinna anhängare var också det ekonomiska utfallet av plundringstågen . Muhammed delade generöst ut krigsbytet till alla troende. Bytet delades normalt lika, men en femtedel reserverades för Muhammed själv.”

I ingressen till artikeln jämför han Muhammed med andra religionsstiftare som Jesus och Buddha. Dessa var ju fridens män som inte använde våld för att sprida sina tankar. Islam har sedan begynnelsen spritts med våld, där kidnappning och mord ända från början har varit en integrerad del av dess verksamhet.

Med ett historiskt perspektiv är det lättare att förstå den terror och den våldskultur som idag förknippas med islamismen.

Etiketter:


Pusha