Malmöperspektiv - med fokus på ansvar och frihet

söndag, februari 27, 2005

Sven Rydenfelt 1911-2005

”Fritänkaren, liberalen och humanisten Sven Rydenfelt har gått bort.” skriver P J Anders Linder i SvD. Jag instämmer helhjärtat i epiteten!

Jag hade förmånen att lyssna till flera av hans utmärkta föreläsningar och även samtala med honom privat. Få människor har försvarat individens frihet så konsekvent och skarpsinnigt som han! När jag träffade honom senast i höstas på Timbros seminarium i Lund, talade vi om hans bok Bönder, mat, socialism (med förord av Milton Friedman i den engelska upplagan). När jag undrade om det fortfarande var möjligt att få tag i boken, sa han att han fortfarande hade et exemplar hemma som jag kunde få. Tyvärr fick jag inte tillfälle att träffa honom innan hans bortgång, men vi får hoppas att boken kommer i en nyutgåva. Den är fortfarande lika aktuell och behövlig som när den skrevs.

Nils-Eric Sandberg skriver i SvD den 16/2: ”Sven Rydenfelt var liberalen i svensk debatt. Han levde efter Voltaires maxim: Jag avskyr din åsikt men jag slåss för din rätt att uttrycka den. Han kritiserade baltutlämningen, och SÄPO:s registrering av misstänkta vänstersympatisörer. I sjuttio år argumenterade han i ett rikt flöde av böcker och artiklar för att alla beslut ska bygga på respekt för individen. Om beslutsfattarna följt hans råd skulle vi haft ett samhälle med mer välstånd, och mer frihet.” Läs hela minnesrunan!

Etiketter:


Pusha

0 Comments:<< Home