Malmöperspektiv - med fokus på ansvar och frihet

fredag, augusti 10, 2007

Skrämmande realistisk roman

I sin romandebut La Tentation de la défaite (Nederlagets lockelse) beskriver Antoine Vitkine hur en union av islamistiska stater förenas i ett kalifat med en konstitution vilande på Koranen. Efter att isolationistiska krafter har tagit över i USA står Europa ensamt mot en stor och fanatisk militärmakt. En bombvåg drabbar Europas huvudstäder, men Europa lider av den ”den koloniala skuldens förlamning” och män som Winston Churchill, som vågar förespråka en hård kurs mot totalitarismen saknas bland Europas ledare.

Boken recenseras av Thomas Lunderquist i Svenska Dagbladet. Han återger en av romanfigurernas utmärkta analys. Jag citerar:

”Nej, islamisterna befinner sig inte på medeltiden eller ännu längre bak i tiden. De är bara femtio år bakom, mitt i 1900-talets utopiska ideologibyggen: islamisterna som vår tids nazister eller kommunister. Islamisterna bygger sin självbild av hatet eller avundsjukan mot västs relativt välordnade och välbärgade tillvaro – och sexuella frigjordhet. Frustrationen leder till hat hos dem som inget har och inget får, och sublimeras i ett absurt judehat.”

Europas ledare är besatta av ”försiktighet och en absolut aversion mot brukandet av maktmedel”. De ”ser alla konflikter som missförstånd, och att lite mer dialog och diplomati säkert kan lösa alla svårigheter.”
”Men vad händer när motståndaren hyser ett outsläckligt hat mot dig, när han inte vill uppnå kompromiss utan erövring, världsherravälde och därmed din förintelse?”,
skriver Thomas Lunderquist i sin mycket läsvärda recension.

Förhoppningsvis kommer boken att snart översättas till engelska. The Temptation of Defeat är ju något som redan genomsyrar det svenska samhället, så en svensk översättning kommer nog att dröja.

Etiketter:


Pusha