Malmöperspektiv - med fokus på ansvar och frihet

tisdag, juni 03, 2008

Tina Rosenberg förolämpar arbetarklassen!

Är Tina Rosenberg bara ett olycksfall i den tjänstetillsättning som sker vid våra universitet och högskolor, eller är hon ett exempel på att vänsteråsikter är starkt meriterande, vid utdelande av professorstitlar och utnämnande av hedersdoktorer?

Feministen Chandra Talpade Mohanty har nu utnämnts till hedersdoktor vid Lunds universitet. Sydsvenskan skriver: ”I två decennier har den internationellt erkända professorn debatterat frågor kring genus och etnicitet”

Erkänd av vem kan man fråga? Här nedan följer en del citat från artikeln som visar på hennes ideologiska hemvist. Jag har markerat vissa begrepp med fetstil. En person som flaggar med dessa begrepp har med all säkerhet en stor fördel framför andra kandidater, som saknar dessa korrekta åsikter.

”Hon har bara besökt Sverige ett fåtal gånger men konstaterar att hon har saknat färgade kvinnor på universiteten. ”
Diskussionerna om etnicitet och klass och hur de påverkar icke-vita kvinnor verkar inte vara så dominerande här.”
”– Kriget i Afghanistan och Irak har rättfärdigats med att kvinnorna där behöver räddas av amerikanska styrkor. Det skiljer sig inte från britternas beteende i Indien som menade att de räddade bruna kvinnor från bruna män. Det är viktigt att identifiera spåren av kolonialism eftersom det är en historisk kontinuitet.
Hon kallar sig själv för antiimperalist och är ofta skarp i kritiken mot USA. Men hon påpekar samtidigt att den antirasistiska diskussionen i USA är väldigt utvecklad och att många kvinnor från Syd innehar prominenta positioner.”
Rasism är ett återkommande tema i Chandra Talpade Mohantys forskning.”

Dock tycks även hon ha chockats av Tina Rosenbergs aggressiva beteende, och artikeln slutar med hennes försäkran:

”– Jag är en väldigt trevlig person. Jag är inte aggresiv.”

Det måste svida i skinnet på Tina Rosenberg att Talpade Mohanty fick se vilken låg nivå hon befinner sig på. Den enda anledningen till att Tina Rosenberg ”överhuvudtaget var med på promotionsfesten var att henne egen fakultet hade utsett Chandra Talpade Mohanty till hedersdoktor.”

Nästan som Kejsarens nya kläder. Synd att den lilla pojken saknas vid tillställningen, som pekar och säger: ”Kungen har inga kläder!”

Tina tvingas idag ursäkta sitt galna beteende och gör då ännu ett klavertramp, då hon förolämpar arbetarklassen när hon säger:
”… det är mycket möjligt att det var min arbetarklassmässiga vänsterpolitiska ryggmärg som reagerade och som vanligt ledde mig fel i sådana här sammanhang.”

Att det är något som leder henne fel är uppenbart, men att försöka göra sina nipprigheter till något arbetarklassmässigt, är minst sagt långsökt och kränkande. Hennes bild av arbetarlassen är nog lika skev som hennes övriga verklighetsbild. Däremot kan det nog vara hennes ”vänsterpolitiska ryggmärg som reagerade och som vanligt ledde” henne fel.

En ryggmärg som tyvärr även tycks ha kommandot i hennes ”forskning”! I den akademiska världen borde det ju vara hjärnan och tänkandet som styr!

Etiketter:


Pusha