Malmöperspektiv - med fokus på ansvar och frihet

söndag, juni 08, 2008

Wilhelm Moberg talar till oss!

Vilhelm Moberg brukar räknas som en av Sveriges största författare genom tiderna. Han var också en av Sveriges absolut främsta journalister och samhällsdebattörer. Ur karga och enkla förhållanden danades en av de främsta kämparna mot de totalitära lärorna och för friheten.

”Mobergs tydligt anti-nazistiska hållning uppmärksammades inte enbart i Sverige. I nazityskland brändes Rid i natt! på nazisternas bokbål. Mobergs modiga och idoga agiterande mot nazismen och kommunism ställde dock till med problem även i Sverige. Självcensuren som var i bruk under kriget fick till följd att Moberg fick allt svårare att få sina debattinlägg publicerade.” (Känns det igen???)

Bloggen I mitt Sverige citerar i samband med Nationaldagen Wilhelm Mobergs Svensk strävan (1941), som inleds med dessa idag, mycket angelägna strofer:

"Sverige är vårt, det är sex och en kvarts millioner levande svenskars land. Men det är även de dödas land, deras som byggt upp det åt oss från början och lämnat oss sitt verk att förvalta och förkovra. De döda är åtskilliga millioner flera än vi. De har mycket att säga oss nu, och vi är skyldiga att lyssna till dem. Vi lyssnar till dem genom att minnas vad de uträttat och genom att värdesätta deras strävan. De kan icke mera värja sitt verk. Det åligger oss.”

Idag skulle de som kryper för totalitarismen (islamismen) naturligtvis också försökt att tysta honom, genom att stämpla honom som rasist. Nazistsympatisör hade de dock knappast kunnat kalla honom. Hans frihetsbudskap är minst lika angeläget idag! Sprid hans frihetsbudskap! "Rid i natt!"
Läs hela texten på bloggen I mitt Sverige!

Etiketter:


Pusha