Malmöperspektiv - med fokus på ansvar och frihet

söndag, november 30, 2008

Cannabis legaliseras i Schweiz?

Folkomröstning i Schweiz kan göra cannabis tillåtet, skriver Svenska Dagbladet:

“I dagens folkomröstning har missbruks­experter och schweiziska politiker lagt ett förslag som innebär att cannabiskonsumtion för personligt bruk tillåts för alla över 18 år. Förslaget stöds av flera politiska partier i regeringen som uppmanar medborgarna att rösta för en avkriminalisering vilket anses vara en ”rimlig politik”.

I Schweiz är det trots dagens förbud ganska vanligt med marijuanarökning. Innehav av mindre mängder marijuana för personligt bruk tolereras i flertalet kantoner.

En färsk studie visar att 28 procent av alla schweizare mellan 15 och 39 år har rökt en joint, och att 600000 människor regelbundet röker marijuana – 8,6 procent av befolkningen.

Argumenten för en legalisering går i stort sett ut på att ”reglering och öppenhet” är bättre än ”förbud och svarta marknader” samt att dagens förbud inte minskat konsumtionen. Istället för att importeras av drogmaffian och säljas på gatorna kommer marijuana med tydligt deklarerad THC-halt att kontrolleras och säljas enligt tydliga regler i affärer, framhåller förkämparna.–Sådana regleringar är bättre för att skydda unga som annars köper marijuana och hasch på svarta marknaden, säger den socialdemokratiska parlamentarikern Maria Roth-Bernasconi.

Förespråkarna menar också att en godtycklig och kostsam kriminalisering av konsumenterna tynger rättsystemet, samt att drogen är relativt ofarlig.”


Drogtalibanerna i Sverige är naturligtvis skakade av att man överhuvudtaget diskuterar om man ska låta vuxna människor betämma över sin egen kropp och avgöra vilka droger som passar dem. Den svenska drogpolitiken tycks hämta sina ideal från Iran och andra islamiststater där individens frihet och självbestämmande har noll och intet värde!

Det är ju dock hoppingivande att vissa tidningar trots allt skriver om den historiska folkomröstningen. Den vanliga taktiken är ju som regel att förtiga allt som inte ligger i linje med den svenska talibaninspirerade narkotikapolitiken.

Etiketter: ,


Pusha