Malmöperspektiv - med fokus på ansvar och frihet

onsdag, september 05, 2007

Fotbollströjor stoppade på skolfotot

Vi känner igen dem från historien. Maktens lydiga lakejer, som för den snöda karriärens skull, begår vilka dumheter eller avskyvärda handlingar som helst. De mest ökända exemplen av dessa karriärister som bara hävdar att de följer lagen, minns vi från Tredje riket. Tjänstemännen som nitiskt följde lagen och förverkligade nationalsocialismens mardrömslika lagstiftning, ofta under förevändning om att de tjänade en god sak. I själva verket var de ömkliga karriärister som saknade moralisk resning och som lydigt skulle tjäna vilken herre som helst.

Samma andas barn, kan vi läsa om i dagens tidning. En rektor som lystet fikar efter att klättra på karriärstegen, som lydigt och plikttroget utför vad han tror att makthavarna förväntar sig. Han förbjuder eleverna att ha svenska landslagets tröjor på sig på skolfotot. Hans lismande argument följer lakejernas ökända mönster:

– Det står i vår läroplan att vi ska arbeta mot främlingsfientlighet och intolerans. En fotbollströja står ju inte för det, men i grupp så kan det uppfattas på det sättet. Det vill jag bespara oss, personalen, barnen och deras föräldrar, säger skolans rektor.

Vi får förmoda att de politiska makthavarna inser att alltför lydiga knähundar, inte tjänar deras sak, utan istället drar ett löjets skimmer även över de bästa intentioner. Den karriärkåta rektorns dagar (som rektor) borde då vara räknade.

Etiketter:


Pusha