Malmöperspektiv - med fokus på ansvar och frihet

tisdag, augusti 16, 2005

Slöseri med polisresurser

Reggaefestivalen i Uppsala i helgen samlade ca 10 000 deltagare. Trots det stora antalet festivaldeltagare var det en väldigt lugn tillställning utan bråk och våld.

Polisen som inte har resurser att sköta sina primära uppgifter, som att utreda misshandel, rån, bostadsinbrott, vandalism och annat som hotar och ödelägger medborgarnas liv och egendom, hade trots det mobiliserat en jättestyrka på 80 poliser för att jaga festivaldeltagare som hade rökt gräs.

130 personer greps för ringa narkotikabrott. Polisen kallar det exceptionellt. TV:s aktuellt har det som en huvudnyhet (inte att polisen använder sina resurser till att jaga fredliga festivaldeltagare istället för att förhindra riktiga brott). En upprörd sossepolitiker talade om att förbjuda kommande reggaefestivaler.

I de flesta europeiska länder hade polisen knappast gjort samma korkade prioriteringar. Det som här leder till slöseri med polis- och rättsresurser, föranleder inga ingripande där. The Economist’s omdöme passar väl in på den svenska politiken; WHATEVER illicit drugs do to the behaviour of those who consume them, their effect on policymakers is to destroy common sense.

I England liberaliserades lagen förra året. Man ser inte längre så allvarligt på personligt innehav av marijuana. Små mängder för eget personligt bruk leder inte till åtal. Lagändringen har visat sig vara mycket framgångsrik. Polisen har istället kunnat använda sina resurser till allvarlig brottslighet. (Flashback news agency # 186)

Läs kommentar till Uppsalafestivalen på dibbuk.se

Etiketter: ,


Pusha