Malmöperspektiv - med fokus på ansvar och frihet

lördag, augusti 13, 2005

Skärpt strandskydd i Skåne (sic!)

”Det finns liksom ingen chans att bygga någonting. Ambitionerna kvävs i sin linda.” säger Nils-Ola Roth, byggnadsnämndens ordförande i Vellinge till Sydsvenskan den 13/8. Han anser att reglerna är fyrkantiga och hämmande.

Man kan inte annat än att hålla med honom. När man åker längs kusten på andra sidan Öresund kan man njuta av natursköna oaser med förtrollande vacker och spännande bebyggelse. I Sverige har man prioriterat industrianläggningar och skrotupplag vid kusten. Eventuell ny bebyggelse i Sverige har anlagts enligt socialistisk industrimodell i snörräta rader, á la ryska arbetsläger.

Sverige har ofantligt långa kuststräckor vid sjöar och hav där människor vill bo. Folk vallfärdar till byarna som ligger som oaser vid kusten: Torekov, Arild, Mölle, Kåseberga, Skillinge, Brantevik, Baskemölla, Kivik och Baskemölla för att nämna några.

Varför ska det inte vara möjligt att bygga fler sådana natursköna oaser där människor vill bo?
Nils-Ola Roth har en del av svaret:
”Som alla (s)tockholmare* har de tunnelseende på miljödepartementet. Det är ju lätt att ge oss restriktioner när de redan har bebyggt alla sina öar.” (*min parantes)

”Han tycker att det är orimligt att ny, strandnära bebyggelse hindras. Ett system som i Danmark vore önskvärt.
– Där har man insett värdet i att kunna bygga. Alla vill ju bo nära vattnet, det ser man på huspriserna.

Han visar upp gränden i Skåre hamn som exempel:

– Jag vet inte om det är sånt här man vill stoppa. Vem skulle vilja vara utan det här? Man måste kunna bygga nya sådana här miljöer.”, skriver Sydsvenskan.

Med den föreslagna lagen skulle man ha kunnat stoppa Bo01 i Malmö och istället tvingat kommunen att anlägga någon statsunderstödd industri på området, som förra gången det begav sig. Då fick SAAB köpa marken för 1 kr för att bygga industribyggnader och upplag!

Sverige måste befrias från det socialistiska förmynderiet! Moderaterna i Vellinge visar vägen.

Etiketter: ,


Pusha